Saturday, September 25, 2010

Lektoriranje za podjetja

Lektoriranje za podjetja je velikokrat odlična izbira. A vendarle je vse skupaj povezano s stroški poslovanja. Poglejmo si, kdaj je Lektoriranje obvezno in kdaj samo zaželjeno. Lektoriranje diplomskih nalog je zelo razširjena dejavnost in je v teh primerih cena nižja kot za podjetja.
Lektoriranje za podjetja

Zakaj imajo študentje nižje cene kot podjetja?
Razloga sta dva. Lektoriranje diplomskih nalog predstavlja dodatni strošek za študenta, ki ima že tako velike stroške samega študija, zato nekateri ponudniki lekture nudijo enkrat nižje cene za študente. Prav tako je treba vedeti, da je naročilo pri lekturi diplome večje kot v povprečju pri podjetjih. Torej stroški obdelave naročila oz. povpraševanja so isti ne glede na to kako obsežno je naročilo. Seveda večje kot je nižja je lahko cena.

Lektoriranje spletnih strani in prodajnega kataloga je nekako iz strani ugleda več kot pomemebno. Pri spletnih straneh imamo v mislih glavne podstrani, ki so najbolj obiskane. Novice, ki se sproti objavljajo pa večinoma niso Lektorirane. Dovolj je le, če poznamo osnovne zahteve slovnice, kje se postavi vecjica, uporablja s/z ...
Slovnične napake se pojavljajo tudi na spletnih portalih, kot sta 24ur in Rtvslo, seveda je tam frekvenca objav takšna, da Lektoriranje splošnih besedil ni smotrno.

Poleg omenjenega podjetja dajajo v lekturo tudi letna poročila. Odvisno od velikosti podjetja oziroma kakšnemu številu ljudi je besedilo namenjeno.

Tržne cene za podjetja so pri Lektoriranju definirane na nižjem povprečju količine kot cene za študente. To pomeni, da v primeru večjih naročil podjetja, ki ponujajo Lektoriranje nudijo dodatne popuste.

Poleg količine pa je pomemben tudi čas odziva in je v primerih hitre lekture cena malenkost višja, predvsem zaradi organizacijskih težav.