Saturday, April 24, 2010

Statusno Preoblikovanje Samostojnega Podjetnika

Tako kot celotno gospodarstvo se tudi samostojni podjetniki srečujejo z gospodarsko krizo. Prav zaradi tega se v praksi pogosto pojavi potreba, da se s. p. preoblikuje v drugo pravnoorganizacijsko obliko gospodarskega subjekta. S spreminjanjem pravnoorganizacijske oblike se prilagaja spremembam v okolju in uresničuje podjetniške cilje.
Pri odločitvi s. p. za preoblikovanje v drugo pravnoorganizacijsko obliko je zelo pomembna odločitev posameznika, ali je pripravljen tvegati z vsem svojim premoženjem za poplačilo morebitnih dolgov, ki lahko nastanejo pri poslovanju, še posebno sedaj v krizi, ko je plačilna nedisciplina velika, upad prihodkov nepričakovan, odpuščanje delavcev veliko, premostitveni kredit pa je zelo težko dobiti. Pred preoblikovanjem pa se mora s. p. tudi odločiti, ali se mu preoblikovanje davčno izplača.
Velika prednost danes pa je, da se lahko prehod iz s. p. v d. o. o. glede na trenutno zakonodajo izvede davčno nevtralno, ureja pa ga ZGD-1 (2006).
Pred sprejetjem tega zakona so se podjetniki lahko preoblikovali v drugo pravnoorganizacijsko obliko le tako, da so najprej izpeljali postopek likvidacije s. p., nato pa ustanovili gospodarsko družbo in nanjo prenesli svoje podjetje kot stvarni vložek.

Pri preoblikovanju pa je potrebno uskladiti mnenja, ki se pojavljajo v praksi. Pojavljata se predvsem dve mnenji, in sicer, ali gre za pravno fikcijo preoblikovanja fizične v pravno osebo (formalno statusno preoblikovanje) ali za novo pojavno obliko delitve (materialno statusno preoblikovanje). Samostojni podjetnik je fizična oseba, ki se ne more preoblikovati v abstraktno obliko pravne osebe, kot je gospodarska družba, temveč je bistvo preoblikovanja podjetnika po ZGD-1 (2006) v prenosu premoženja samostojnega podjetnika. Premoženje podjetja podjetnika se tako prenese iz lastniške sfere fizične osebe, ki je nosilec podjetja in kateri podjetje pripada, v lastništvo nove ali prevzeme gospodarske družbe. Podjetnik-fizična oseba pa v zameno za premoženje dobi delež v družbi. ZGD-1 (2006) torej daje samostojnemu podjetniku možnost, da s prenosom podjetja opravlja dejavnost v drugi pravnoorganizacijski obliki (kapitalski družbi).

No comments:

Post a Comment