Wednesday, October 27, 2010

Varstvo podatkov

V obdobju naraščujoče informacijske tehnologije in znanja še nekako nismo navajeni na Varstvo podatkov oz. pozabimo, da so naši osebni in poslovni podatki preveč izpostavljeni javnosti.
Tako imamo na eni strani spletne skupnosti kot sta Facebook in LinkedIn, kjer imamo svoje osebne podatke in marsikdo tam nima nastavljenih zasebnih nastavitev, ki preprečujejo nepoznanim dostop do njih. Na drugi strani pa preko spletnega poslovanja ne da bi poznali pogoje sodelujemo z raznimi trgovci.

Na žalost se je v preteklosti večkrat izkazalo, da v primeru naročila enega izdelka, ki zahteva posredovanje e-pošte, ta kontakt uporabijo za tržne namene ali pa ga celo prodajo tretjim osebam, ki vas potem zasujejo z raznimi vam nezanimivimi oglasi.
Varstvo podatkov postaja ravno zaradi prevelikega zaupanja v sistem čedalje bolj problematično. Glede na to, kako hitro napreduje informacijska tehnologija bi bilo več kot zaželjeno izobraževanje na področju Varstva podatkov vsaj v srednjih šolah, če ne že prej.

Veliko ljudi si misli, to pa se meni ne more zgoditi, pa vendarle se zgodi. Pri posredovanju kontakov oziroma pomembnih podatkov (npr. za tisk) vedno preverite, kako je z Varovanjem vaših podatkov, torej ali jih uporabljajo samo za interne namene oz. za namen naročila ali pa jih izkoriščajo pri pošiljanju nezaželjene pošte.
Še več informacij glede Varstva podatkov najdete v pravilniku o varstvu osebnih podatkov, ki je v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov, ki ga imamo v Sloveniji.

Če pa ste na začetku poslovne poti in menite, da imate super poslovno idejo pa je še toliko bolj pomembno, da zagotovite Varstvo podatkov.

No comments:

Post a Comment